Hírek
Mi a különbség a természetes és a hozzáadott cukor között?
Rengeteg tévhit kering az interneten a természetes és a hozzáadott cukrokkal kapcsolatban. Mi a különbség közöttük? Hogyan találjuk meg őket a címkén? Miért veszélyesek? Azok egyáltalán? Van bármi különbség a különböző cukorfajták, mint a barna cukor, a nádcukor stb. között? Ezekre a kérdésekre adta meg a választ Tóth Boglárka biológus,
Édesítőszerek a konyhában
Édesítőszerek a konyhánkban Az ételek, italok élvezetéhez sokak számára az édes íz elválaszthatatlanul hozzátartozik, hiszen ez velünk született emberi tulajdonság. A kedvelt ízt az élelmiszerek előállítása során a leggyakrabban még ma is cukor felhasználásával érik el. Az azonban kevésbé ismert tény, hogy a cukornak édesítő szerepén túl számos technológiai funkciója
Mire figyeljenek a vese és cukorbetegek, ha magas vérnyomásuk is van?
A magas vérnyomás betegség egyszerre lehet ok és következmény, ezért általában nem önmagában foglalkozunk vele. Ritka, hogy egyfajta elváltozás, betegség elszigetelten jelentkezzen. Minden mindennel összefügg, ez a testünk működésére és az egészségünkre hatványozottan igaz. Arról már esett szó, hogy a cukorbetegek mire figyeljenek, ha vesebetegek is, ami döntően a cukorbetegség szövődményeként kialakult
Édességek a cukorbeteg és az IR étrendben
Sokan gondolják azt, különösen, akik nem élnek szénhidrátanyagcsere-zavarral, hogy a cukorbetegek nem ehetnek semmiféle édességet. Gyakori, hogy a frissen diagnosztizált inzulinrezisztens páciensnek is ez az első, ijesztő gondolata: hogy akkor ő már soha többet nem fog enni sütit, csokit. Ez szerencsére nincs így, amit remélhetőleg egy jól összeállított étrenddel rendelkező cukorbeteg